Ρεμπελίσκος

Report (no) Story

Στην άκρως τιμητική ενενηκοστή ένατη θέση βρέθηκε η χώρα μας στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως για το 2013, μην καταφέρνοντας ωστόσο να καταγράψει τα μεγαλεία της πρώτης θέσης στην ανεργία. Βέβαια αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός πως η κατάταξη περιλαμβάνει 180 χώρες από όλο τον πλανήτη, συνεπώς η χώρας μας βρίσκεται κάτω από την μέση του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα “Κυνήγα το Δημοσιογράφο“.

Στην έκθεση που δημοσίευσαν οι “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα” φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ανταγωνισμός για την ελευθερία του Τύπου είναι τεράστιος, αφού πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Κυργιστάν, η Ζάμπια, η Μογγολία, το Μπουτάν, το Κόσσοβο, η Μπουρκίνα Φάσο, η Σιέρα Λεόνε και γενικά η μισή Αφρική. Απόδειξη πως στην Αφρική τα πράγματα έχουν αρχίσει να καλυτερεύουν, ή έχει χειροτερέψει πολύ άσχημα όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Στην κατάταξη φαίνεται πως ακόμα και η κατεχόμενη Κύπρος έχει μεγαλύτερη ελευθερία στον Τύπο απ’ ότι η Ελλάδα, αλλά μάλλον εκεί δεν είχαν δημόσια τηλεόραση για να της βάλει λουκέτο το ψευδοκράτος.

Τελευταία στην κατάταξη είναι η Ερυθραία, ενώ όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα πουθενά σε ποια θέση βρίσκεται η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βαρυμπόμπη.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως παρά την “επίθεση που εξαπολύει η λιτότητα” στις χώρες του Νότου, μόνο η ελευθεροτυπία της Ελλάδας επλήγη. Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στις πρώτες 50. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί έξω πάει τόσο καλά η περιοδεία Τσίπρα, ενώ στο εσωτερικό κάνει Τατσόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, το Success Story Σαμαρά δεν σταματάει εδώ. Το καινούριο πρωτάθλημα του 2014 έχει ξεκινήσει, και η Δημοκρατία της Ελλάδος έχει ήδη κάνει το χτύπημά της. Η κλήση της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου από την Ασφάλεια για εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ αναμένεται να πάει τη χώρα κατευθείαν κάτω από το Νότιο Σουδάν στην 120ή θέση.

Πάντως, για να μην αδικούμε και τις υπόλοιπες συμμετοχές, αρκετές είναι οι χώρες που έχουν και δολοφονίες δημοσιογράφων. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για τη χώρα μας.

Βέβαια είναι δύσκολο στη χώρα του Πρετεντέρη που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι “ξέρουν καλά ποια πρέπει να είναι η δουλειά τους” να ενοχλήσει η δουλειά ενός δημοσιογράφου, αλλά ευτυχώς για όλες τις εξαιρέσεις υπάρχει το ελληνικό κράτος για να στοχοποιεί και η Χρυσή Αυγή για να τιμωρεί.

Single Post Navigation

Leave a comment