Ρεμπελίσκος

Είσοδος στα πανεπιστήμια με εισιτήριο

Σκέψεις για ένα δαιδαλώδες, επαναστατικό σχέδιο κάνουν στο υπουργείο Παιδείας, για να αντιμετωπίσουν την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία οι ίδιοι έχουν φέρει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το υπουργείο σχεδιάζει μία λύση στα πρότυπα της αναδιοργάνωσης του χώρου της Δημόσιας (και Δωρεάν) Υγείας, όπου για να περάσεις το κατώφλι του νοσοκομείου πρέπει να καταβάλλει εισιτήριο των 5 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται να κάνεις εισαγωγή θα υποχρεούσαι να καταβάλλεις 25 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από 1η Ιανουαρίου 2014, οι πολίτες που πρόκειται να εισαχθούν στο νοσοκομείο, θα υποχρεούνται να καταβάλλουν εισιτήριο αξίας 25 ευρώ, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται θέση στο κυλικείο, ενώ για την απλή είσοδο στο νοσοκομείο θα ισχύει εισιτήριο μόλις 5 ευρώ.

Στο υπουργείο Παιδείας εμφανίζονται ενοχλημένοι από την πρωτοπορία του Άδωνη Γεωργιάδη στον τομέα της Υγείας, και απορούν πως δεν σκέφτηκαν πρώτοι ένα τέτοιο μέτρο, που όπως αδειάζει βάζει τάξη στα νοσοκομεία της χώρας, θα μπορούσε να αδειάσει και να σώσει και τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, για την απλή είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ένας φοιτητής θα μπορούσε να καταβάλλει αντίτιμο των 5 ευρώ, που θα του εξασφαλίζει θέση σε αμφιθέατρο. Για τα φτωχότερα στρώματα θα προβλέπεται και φοιτητικό εισιτήριο, που θα εξασφαλίζει θέση όρθιου, για να προλάβει να φύγει γρήγορα σε περίπτωση συμπλοκής των φοιτητικών παρατάξεων, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει και το 25άρι στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη να προβλέπεται και εισιτήριο για πιο γεμάτα βαλάντια γονέων, όπου θα εξασφαλίζει θέση σε τραπεζάκι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, σημειώσεις, βαθμός προαγωγής σε μάθημα επιλογής το φοιτητή, μπουκάλι επιλογής και θέση πάρκινγκ. Μάλιστα, στην περίπτωση των πανεπιστημίων η είσπραξη του εισιτηρίου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στα νοσοκομεία, όπου γιατροί διαμαρτύρονται και δηλώνουν ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να εισπράττουν κανένα εισιτήριο για να παρέχουν περίθαλψη σε ασθενείς, καθώς πολλοί από τους φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ εργάζονται ήδη σε αρκετά club κάνοντας αυτήν ακριβώς την δουλειά. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος στο υπουργείο πως οι φοιτητές-εισπράκτορες μπορεί να ζητήσουν και ποσοστό.

Έτσι, θα αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις που θα δημιουργηθούν από το κύμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Παραδείγματος χάρη, από τα χρήματα του εισιτηρίου θα μπορούν πληρώνονται ιδιωτικές εταιρείες φίλων και γνωστών, που θα συντηρούν και θα χρησιμοποιούν τα εργαστηριακά μηχανήματα, φοροτεχνικά γραφεία που θα κρατούν τα βιβλία και τα κλειδιά των ιδρυμάτων, και λοιπές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα κάλυπταν τα διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Έτσι, μπορεί η Παιδεία όπως και η Υγεία, να γίνει ακόμα πιο απρόσιτη για τους απλούς πολίτες και να μην εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το ΔΩΡΕΑΝ του πράγματος, θα εξυπηρετήσει ωστόσο τα μάλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία, αφού σε λίγο το κόστος του “δωρεάν” θα είναι πιο υψηλό από το “ιδιωτικό”. Αφήστε που στα “δημόσια” δεν θα υπάρχει και κανένας εργαζόμενος, αφού με την κινητικότητα δεν βάζουν πλέον κώλο κάτω.

Single Post Navigation

Leave a comment