Μπαλτά στο ΥΠΟΙΚ ζητούν οι δανειστές
Αφού οι δανειστές άφησαν την ελληνική κυβέρνηση να χαρεί με την φημολογούμενη συμφωνία και να χορέψει στη βροχή των δισεκατομμυρίων που πέφτουν στη χώρα, επανήλθαν σήμερα ζητώντας την εφαρμογή της κανονικής συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές οδηγήθηκαν σε νέα εμπλοκή, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχος είπε στους Έλληνες «καλά με τα πανηγύρια, σοβαρευτείτε τώρα».
Έτσι τους ζήτησε να παρουσιάσουν τον μπαλτά που θα κόψει τα κανονικά μέτρα που θα πάρουν όταν το πρόγραμμα πέσει έξω, και να αφήσουν τους κόφτες στα κωλαράκια, που ως γνωστών, ταιριάζουν καλύτερα.
Η εμπλοκή αυτή οδηγεί στην επιλογή να έρθει αργότερα ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, μετά το πολυνομοσχέδιο φοροεπιδρομής που κατατίθεται την Τετάρτη.
Βέβαια, η Αθήνα επικαλείται λόγους «τεχνικής επεξεργασίας». Πράγμα λογικό, αφού με τα πανηγύρια και τις σαμπάνιες ξεχάστηκαν και δεν έριξαν ακόμα το σενάριο «νικάμε και με μέτρα» στο πόπολο, γεγονός που θα πάρει μερικές ημέρες ακόμα.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει, στην περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat κάθε Απρίλιο, να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών τι θα κόψει. Έπειτα θα στέλνει το ραβασάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και εκείνος θα κάνει την μόνη δουλειά για την οποία υπάρχει.
Θα υπογράφει Προεδρικό Διάταγμα.
Για να μην παίρνει όμως αέρα ο κώλος μας, εάν ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν γράψει το ραβασάκι, θα το στέλνουν κατευθείαν οι δανειστές στον Πρόεδρο.
Στο απίθανο σενάριο που ο Πρόεδρος δεν θα δεχτεί να υπογράψει, θα υπογράφει ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, αφού αυτός ήταν αρχικά να γίνει Πρόεδρος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως υπάρχει η σκέψη, στον επικείμενο ανασχηματισμό να υπάρξει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με την κυβέρνηση να αναζητά κεντροαριστερό χασάπη, ώστε να στείλει θετικά μηνύματα και στον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών.
Από την άλλη, το ΔΝΤ και όσοι κρύβονται στα φουστάνια του, θέλουν να περιγράφονται από τώρα τα μέτρα που θα λαμβάνονται, και δη οι δαπάνες που θα κόβονται, και δη οι απολύσεις και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο του κόφτη που έγινε μπαλτάς θα καθυστερήσει, αφού ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν προλάβει να μεταφράσουν τα μέτρα που τους έστειλαν οι δανειστές.
Πάντως, κατά τ’ άλλα πάμε καλά. Μάλιστα, στο Eurogroup της 24ης αναμένεται να υπάρξει έγκριση ενός ποσού κοντά στα 11 δισ. ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι δανειστές και οι ιδιώτες που τους χρωστάει το Δημόσιο.
Έγκριση βέβαια δεν σημαίνει και καταβολή, αφού αυτήν θα την κρατήσουν καβάτζα για την δεύτερη αξιολόγηση, που ανυπομονεί να τελειώσει η πρώτη για να έρθει η σειρά της.