Ρεμπελίσκος

Χρέος; Ποιό χρέος;

eutixeiaΉταν 11 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν ο ΟΗΕ υιοθετούσε ψήφισμα για την «καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους χωρών – μελών», με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά συντάχθηκε με τις χώρες που απείχαν ψηφοφορία, ενώ η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα κάγκελα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρατά κανένα πρόσχημα στην προσπάθειά της να είναι αρεστή στους δανειστές. Αυτό δείχνει και η αποχή της από ψηφοφορία στον ΟΗΕ για δημιουργία ενός διαφορετικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, που θα προστατεύει τα κράτη από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων».

Αυτή δεν είναι ανακοίνωση της σημερινής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Αυτή ακριβώς ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν έναν χρόνο.

Μάλιστα, η ανακοίνωση έκλεινε ως εξής:

«Με τη στάση της αποχής αποδεικνύεται με τον πιο εμφανή τρόπο η εθελόδουλη πρόσδεση της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας στα συμφέροντα των δανειστών, οι οποίοι χειραγωγούν απροκάλυπτα κάθε κίνηση, κάθε θετική προοπτική για την Ελλάδα, καταπνίγοντας την εν τη γενέσει της. Δεν υπάρχει δικαιολογία , ούτε το παραμικρό επιχείρημα για την εγκληματική στάση της κυβέρνησης».

Τότε, από τις ευρωπαϊκές χώρες είχαν συμμετάσχει στην ψηφοφορία μόνο η Γερμανία, η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

Και μάντεψε…

Οι Ευρωπαίοι που ψήφισαν σε εκείνη την ψηφοφορία, μαζί με τους Αμερικάνους, τους Ιάπωνες και τους Ισραηλινούς, ήταν κατά. Αυτό δεν το περίμενε κανένας.

Όπως εξηγούσα τότε, «η στάση αυτή της Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί στη διεθνή κοινότητα και τους δανειστές για την απομείωση του κρατικού χρέους.

Όπως στην περίπτωση του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του δεν έχει ενοχληθεί από την Ελλάδα για κανένα τέτοιο αίτημα, έτσι και με την κίνηση αυτή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ εφαρμόζει ένα μοναδικό και υποχθόνιο σχέδιο.

Καψουρεύει την τρόικα για να της ζητήσει από μόνη της το κούρεμα».

Ο καιρός πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση και επί επτά μήνες διαπραγματεύτηκε σκληρά. Το χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μία υπηρεσιακή πρωθυπουργός που ηγείται μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να χαράξει πολιτική. Παρά μόνο να εφαρμόσει τις αποφάσεις της τελευταίας κυβέρνησης και να διασφαλίζει την ομαλή πορεία στις εκλογές.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε προ ημερών πως, στο μεταναστευτικό επί παραδείγματι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση εφαρμόζει τις αποφάσεις της κυβέρνησής του.

Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σε έναν χρόνο;

Αρκεί το γεγονός πως, τότε, στη θέση του υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κώστας Ήσυχος, που σήμερα βρίσκεται στις τάξεις της ΛαΪκής Ενότητας;

Ή στη συμφωνία για τη συζήτηση για το χρέος, οι φίλοι μας οι δανειστές μας ζήτησαν να κάνουμε τουμπεκί για να μας επιμηκύνουν την ημερομηνία αποπληρωμής;

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: