Ρεμπελίσκος

Εμπλοκή για την τελική συμφωνία- Έξαλλοι επενδυτές με το τρίτο μνημόνιο

iITRAUN8UinMΑνησυχία στις αγορές της Ευρώπης, του κόσμου και του Αλ Χαλίλι έσπειρε η πληροφορία για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι επενδυτές ανά τον κόσμο πέφτουν από τα σύννεφα. Αιτία, το μνημόνιο με την υπογραφή Τσίπρα-Σταθάκη-Τσακαλώτου, που σε τίποτα δεν θυμίζει τις υποσχέσεις που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το τρίτο μνημόνιο είναι έτοιμο από νωρίς το πρωί, με κάποιες μικρές λεπτομέρειες να μένουν. Ευτυχώς, οι «τελευταίες πινελιές» που έλεγε η κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, μπήκαν και όλα είναι έτοιμα για να γίνει νόμος του κράτους.

Μάλιστα, για να το τιμήσουν θα το ψηφίσουν ανήμερα της Παναγίας, αλλά το πανηγύρι προς τιμήν του θα γίνει από Σεπτέμβριο, αφού ο λαός αυτή την περίοδο βρίσκεται στην επαρχία σε άλλα πανηγύρια.

Το νέο μνημόνιο είναι καλύτερο από τα άλλα μνημόνια, γιατί προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ανακεφαλαιοποιεί καλύτερα τις τράπεζες επειδή τα προηγούμενα 25 δισ. δεν ήταν καλά και επαναφέρει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Είλωτα, σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ακόμη, διατηρεί τις 100 δόσεις όπως είναι, αλλά με μερικές αλλαγές, και διασφαλίζει πως θα συνεχίσει να δίνεται ένα πιάτο φαί στους 350.οοο συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Αίτημα για την κάλυψη των υπόλοιπων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του, μένει να εξεταστεί σε μελλοντικό Eurogroup.

Επίσης, αποτράπηκε η εκχώρηση των κόκκινων δανείων στα funds δυστυχίας, καθώς θεωρήθηκε πως δικαίωμα να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο έχουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά από τις αρχές του 2016. Όταν και θα επιτραπεί η κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Η είσοδος στα νοσοκομεία θα παραμείνει δωρεάν μετά από σκληρή μάχη του υπουργού Υγείας, αλλά θα χρεώνεται η έξοδος. Κοινώς, καθιερώνεται το εξιτήριο των πέντε ευρώ.

Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί παρελθόν, αφού τα προβλήματα που είχε με τον νόμο ήταν πολλά για να συνεχίσει να κάνει την δουλειά του. Το νέο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι επάνω από τον νόμο και δεν θα έχει δικαίωμα να πουλά την περιουσία της χώρας.

Την περιουσία θα την πουλά η αρμόδια υπηρεσία, και το νέο ταμείο θα παίρνει απευθείας τα κέρδη.

Η συμφωνία δεν προβλέπει την υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, εξέλιξη που ευχαρίστησε τους επενδυτές, αφού οι Άγγλοι θα έχουν σύντομα βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω, μπορεί να έφεραν χαμόγελα στους δανειστές και την κυβέρνηση που έκλεισαν σύντομα η συμφωνία, αλλά υπάρχουν πολλοί επενδυτές που δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη.

Πρόκειται για μία ομάδα επενδυτών που είχε συναντήσει ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός στο Λονδίνο πριν από περίπου δέκα μήνες.

Οι επενδυτές τότε, αμέσως μετά την συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν φύγει έντρομοι, ωρύονταν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό.

Μάλιστα, είχαν φοβηθεί τόσο πολύ, που αμέσως μετά τη συνάντηση πούλησαν οτιδήποτε ελληνικό κατείχαν.

Σήμερα, στο άκουσμα της συμφωνίας για ένα τρίτο μνημόνιο, πολλοί από αυτούς κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, πως άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές, και πως ο Τσίπρας τους είπε ψέματα για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπουλήσει ότι διέθεταν στην Ελλάδα με μεγάλη ζημιά, ενώ τώρα όλα παίρνουν μεγάλη αξία.

Οι ίδιοι μάλιστα δηλώνουν σοκαρισμένοι, αλλά διαμηνύουν πως αυτό δεν θα περάσει έτσι και θα κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν το μνημόνιο στον δρόμο.

«Ο Τσίπρας μας κορόιδεψε. Μας υποσχέθηκε μία κομμουνιστική Ελλάδα, και τώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει το πιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει αριστερή κυβέρνηση. Έπρεπε να μας πει από τότε πως δεν εννοούσε όσα έλεγε. Θα βγάζαμε πολλά λεφτά», δήλωσε άλλος επενδυτής που συμμετείχε τότε στην κλειστή συνάντηση με τον Σταθάκη και τον Μηλιό.

Οι επενδυτές πάντως προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, και οι πιο σκληροπυρηνικοί από αυτούς καλούν και άλλους επενδυτές σε εγρήγορση, αφού όπως λένε «άμα περιμένουμε από τους πολίτες της Ελλάδας σωθήκαμε. Αυτοί είναι για μπάνια, και όταν γυρίσουν το μνημόνιο θα είναι ήδη νόμος του κράτους».

«Ή εμείς, ή το μνημόνιο», δήλωσε κοφτά τρίτος επενδυτής, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του γιατί ματιάζεται εύκολα.

Single Post Navigation

One thought on “Εμπλοκή για την τελική συμφωνία- Έξαλλοι επενδυτές με το τρίτο μνημόνιο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: