Ρεμπελίσκος

Απεργιακή Ενημέρωση

fuck_TVΔεν ξέρω πόσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σήμερα στον δρόμο σε όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν κατά αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής που έχει αφήσει άνεργα περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες. Ούτε πόσες δεκάδες χιλιάδες απέργησαν τελικά για να συμμετάσχουν στην απεργία. Αυτό που ξέρω πάντως, είναι πως σήμερα ζήσαμε ακόμη μία σκηνή από το μέλλον.

Παρά το γεγονός πως η απεργία της 27ης Νοεμβρίου ήταν μόλις η τρίτη κατά σειρά για το έτος που διανύουμε, και που χοντρικά τουλάχιστον η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, όταν κάτσαμε να δούμε τις φάτσες μας στα δελτία ειδήσεων, πέσαμε για ακόμα μία φορά από τα σύννεφα.

Παρόλο που λατρεύω τις αναφορές σε κάθε κανάλι ξεχωριστά, θα αντισταθώ να το κάνω για τα δελτία ειδήσεων της ημέρας καθώς δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε την όρεξη να ασχολούμαι μονίμως μαζί τους.

Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια, και ο μόνος λόγος που συντηρούνται ζωντανά είναι επειδή οι Έλληνες έχουν πληρώσει πολλά για τις τηλεοράσεις τους και νομίζουν πως πρέπει να κάνουν απόσβεση.

Κάποια στιγμή, θα την ολοκληρώσουν την απόσβεσή τους οι ριμάδες οι τηλεοράσεις και θα φύγουν από την μέση και θα ανακαλύψουν το διαδίκτυο. (Μεταξύ μας, μπας και πέσει κάνα φράγκο στο ίντερνετ να τρώμε κι εμείς κάτι εκτός από ιδεολογία, βρε αδερφέ.)

Ωστόσο, εντύπωση μου έκανε το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ.

Έκατσα να δω πως και με ποια σειρά θα παρουσιάσει το κρατικό κανάλι, που πλέον δεν κατοικείται από κομματόσκυλα και είναι στρατευμένο στην ενημέρωση του Έλληνα πολίτη, το γεγονός της πανελλαδικής γενικής απεργίας.

Οι αδιάφθοροι της κρατικής τηλεόρασης, που πληρώνονται από όλους εμάς, θεώρησαν πως η είδηση θα πρέπει να παρουσιαστεί 27η σε σειρά, λίγο πριν τα αθλητικά. Κάπου λίγο πριν τη θέση που βάζει το Μέγκα τα γκαλά της Βαρδινογιάννη.

Περίπου με τον ίδιο τρόπο φέρθηκαν στην είδηση της απεργίας και τα υπόλοιπα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια.

Θα μου πεις, ρε ρεμπελίσκε τι περίμενες; Προσωπικά τίποτα. Περιέργεια είχα. Όμως σκέφτηκα και κάτι ακόμα.

Ακόμα και αν αύριο γίνουν εκλογές, ή το πολύ μεθαύριο όπως δείχνουν τα πράγματα, η κατάσταση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν θα αλλάξει άμεσα. Για την ακρίβεια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επιθετικός προς το καθεστώς που διέπει την νομιμότητα (ή καλύτερα τη μη νομιμότητα) των τηλεοπτικών καναλιών, δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Αλλά ακόμα κι εάν μια τέτοια αυριανή κυβέρνηση επιχειρήσει να θέσει ένα σοβαρό νομικό πλαίσιο γύρω τους, ο πόλεμος που θα ακολουθήσει θα είναι ανελέητος.

Παραδοσιακά και μη μέσα ενημέρωσης δίνουν όλα αυτά τα χρόνια αγώνα για να πειστούμε πως η μόνη αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols και τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν θα αλλάξουν με μία εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βάρος πλέον πέφτει στους ενεργούς πολίτες, αν και το “ενεργούς” είναι πλεονασμός. Και μάλιστα διπλό βάρος.

Από τη μία να βρίσκουν και να διαχέουν τα κανάλια της πραγματικής και αδέσμευτης ενημέρωσης, και από την άλλη να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την προπαγάνδα της άλλης πλευράς, ώστε να ενημερώνουν και τους υπόλοιπους συμπολίτες τους.

Μία πανελλαδική απεργία που αγνοείται από το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών είναι κάτι το αναμενόμενο.

Από την απόκρυψη ή την υποβάθμιση ενός πραγματικού γεγονότος μέχρι την κατασκευή ενός άλλου ο δρόμος δεν είναι μακρύς. Επιβεβαιώθηκε περίτρανα με το email της Capital το μεσημέρι της Τετάρτης.

Για αυτό και η ευθύνη της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας θα πρέπει να βαραίνει τις πλάτες όλων μας.

Και πρώτες-πρώτες τις δικές σου.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: