Ρεμπελίσκος

Αρχή και Tέλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Υπάρχει στη χώρα μία Αρχή, με το Α κεφαλαίο, που λέγεται Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεν ξέρω εάν είναι Αρχή επειδή εκεί ξεκινάει η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πάντως σίγουρα το τέλος τους βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το 2012, διέρρευσαν από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, την οποία έστησε ο αξέχαστος Θεοχάρης προτού πάρει προαγωγή στη Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, φορολογικά στοιχεία άνω των 2,5 εκατ. φορολογούμενων.

Αυτό, για ένα κράτος δικαίου ήταν τεράστιο σκάνδαλο.

Τόσο τεράστιο, που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλλε στη Γραμματεία το αστρονομικό ποσό των 150.000 ευρώ ως πρόστιμο.

Διαβάζοντας τις προηγούμενες ημέρες την είδηση πως η “μαύρη λίστα” του Τειρεσία είναι διαθέσιμη προς πώληση, κατάλαβα το σκεπτικό του προστίμου.

Τα αρχεία του Τειρεσία περιέχουν στοιχεία για πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα, και έτσι νοίγει η «αγορά» της παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών.

Μέσω της νέας υπηρεσίας, η οποία απέκτησε την εμπορική ονομασία «τσεκ», εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να συλλέξουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών.

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως η Αρχή δεν ενοχλήθηκε με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Αυτό που βρήκε μεμπτό η Αρχή είναι τα διαφυγόντα κέρδη που θα απέφεραν αυτές οι χρήσιμες πληροφορίες των 2,5 εκατ. φορολογούμενων.

Πάντως, για να είναι ολοκληρωμένη η είδηση του προστίμου, μαντέψτε τι έκανε το υπουργείο Οικονομικών μόλις έφαγε το πρόστιμο.

Έκανε αίτηση αναίρεσης και ακόμα δεν το έχει επικυρώσει, αφού τα πρόστιμα βεβαιώνονται από το ίδιο το υπουργείο.

Παράλληλα σύμφωνα με τον νόμο, από το 2001 προβλέπεται η αναγκαστική εκτέλεση προστίμων εις βάρος του Δημοσίου.

Κοινώς, το υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει λογαριασμό, δεν δίνει λογαριασμό.

Κάνει ότι του καπνίσει.

Μ’ αρέσει αυτό υπουργείο Οικονομικών πάντως.

Μου θυμίζει τους ιδιοκτήτες αυτής της χώρας.

Άλλωστε, παραμάγαζό τους είναι.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: