Ρεμπελίσκος

Διαφυγή στη Σάμο

Τώρα που μπαίνει ο Αύγουστος και οι τελευταίοι που έχουν την δυνατότητα για λίγες διακοπές ετοιμάζουν τα πράγματά τους, ταξιδεύουν και κάποιοι άλλοι στις ελληνικές θάλασσες. Όχι για να επισκεπτούν τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες. Γι’ αυτούς πανέμορφο είναι ακόμα και το λιμάνι του Πειραιά, αρκεί να ξέρουν πως δεν θα τους έρθει από το πουθενά μία ρουκέτα στο κεφάλι.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία επιχειρούν το ριψοκίνδυνο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πολύ λίγοι καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Σάμο ως ένα ειδυλλιακό μέρος για διακοπές στην Ελλάδα. Αλλά για τον Ali, ισοδυναμεί με φυλακή.

Ο Ali εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με τα δύο από τα τρία παιδιά του, για να ξεφύγει από τις βόμβες που ισοπέδωσαν την πόλη του, τη Ράκκα. Αδυνατώντας να πληρώσει τους διακινητές για όλη την οικογένεια, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τη γυναίκα του και τη μικρότερη κόρη του. Με βαριά καρδιά, ταξίδεψε δύο μέρες μέχρι να φτάσει στην Τουρκία.

Εκεί, ο Ali με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό φουσκωτό σκάφος και ξεκίνησαν για τη Σάμο. Πέρασαν τρεις τραυματικές ώρες στη θάλασσα πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ακτή. Τώρα βρίσκονται μετέωροι, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία, αλλά ελπίζουν να πάνε στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ο αδελφός του Ali. Και φυσικά ανυπομονούν να βρεθεί όλη η οικογένεια ξανά μαζί .

«Ελπίζω το μέλλον μας να είναι καλύτερο», λέει ο Ali. «Παρότι πουθενά δεν είναι πιο όμορφα από τη Συρία».

πηγή: unhcrgreece

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: