Ρεμπελίσκος

Καταναλώστε παρ-άλογα

Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε την Πέμπτη πως ο ΕΦΕΤ επέβαλε άλλα 450.000 ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων για παραβάσεις. Μπορεί οι εταιρείες τροφίμων που δρουν στην Ελλάδα να μην συμμορφώνονται με τίποτα με τους κανονισμούς, αλλά τουλάχιστον το Κράτος εισπράττει πρόστιμα, και γεμίζει το μαντηλάκι του Σαμαρά.

Μήνα με τον μήνα μαθαίνουμε πως στη διατροφή μας έχει προστεθεί όλο και πιο συχνά ακόμα μία τροφή, αυτή του αλόγου. Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το άλογο δεν αποτελούσε ποτέ διαδεδομένη “τροφή”, αλλά οι εταιρείες τροφίμων είχαν άλλη άποψη.

Όπως γνωρίζουμε, το κρέας του αλόγου αποτελεί πρώτης ποιότητος κρέας. Συνεπώς θα περίμενε κανείς την κανονική του κυκλοφορία στην αγορά, και μάλιστα με τιμή τσιμπημένη. Όταν όμως διαπιστώνεται η ανάμειξή του με άλλα κρέατα, και χωρίς την αναγραφή του στη συσκευασία, ποια ακριβώς πολιτική της εταιρείας εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο;

Κάθε μήνα της χρονιά που πέρασε ο ΕΦΕΤ έβγαζε ανακοινώσεις για τα πρόστιμα που επέβαλλε στις εταιρείες κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε. Πρόστιμα για κατοχή ακατάλληλων τροφίμων, για νοθευμένα τρόφιμα, για ελλείψεις αδειών και μέτρων ασφαλούς λειτουργίας, για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, για ανασφάλιστους εργαζόμενους, για μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Δηλαδή, τουλάχιστον την χρονιά που μας πέρασε, εταιρείες τροφίμων πιάστηκαν με χαλασμένα και νοθευμένα (βλ. άλογο) κρέατα, χωρίς άδειες λειτουργίας, με ανασφάλιστους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν σύστημα ελέγχου του τι παράγουν. Τώρα πείτε μου μία από αυτές για να μην ξαναψωνίσω. Τι; Δεν ξέρετε;

Μάλλον θα φταίει που η μόνη αναφορά που έγινε στα κανάλια για τις εταιρείες αυτές, ήταν οι διαφημίσεις τους πριν τα δελτία ειδήσεων. Ή που οι διατροφικές ειδήσεις δεν πουλάνε και τόσο, ή που πουλάνε και με το παραπάνω για τα κανάλια, για να τις χαραμίσουν “λαϊκίστικα”.

Αλήθεια, πως θα μας φαινόταν άραγε εάν μια ωραία ημέρα μαθαίναμε από το καθημερινό δελτίο ειδήσεων, πως εδώ και μερικά χρόνια τρώμε σκύλο; Πως η τάδε εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ και κάποια χρόνια σκυλίσιο κρέας, πως στο δέινα μέρος της Ευρώπης συνηθίζουν να τρώνε τον σκύλο και γίνεται μάλιστα και πολύ ωραίος στο φούρνο με πατάτες και καρότα.

Ας περιμένουμε να μάθουμε. Άλλωστε, τι να κάνουμε κι εμείς; Καταναλωτές είμαστε. Ότι μας δώσουν, θα το φάμε.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: