Ρεμπελίσκος

Να πετάξουμε τις χειροπέδες

Και ξαφνικά, εν μέσω τρομοκρατίας με την τρόικα και διαπραγμάτευσης με τους φασίστες για τον πλήρη διαμελισμό της χώρας, η διοίκηση Σαμαρά-Βενιζέλου στέλνει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Ένα κανάλι δουλεύει νόμιμα, με άδεια και ελεγμένο, και αυτό είναι που κηρύσσεται παράνομο. Όταν τα “νόμιμα” των εργολάβων που δεν πληρούν κανένα νόμο δουλεύουν για την κυβέρνηση, η ελεύθερη τηλεόραση και ραδιοφωνία θα πρέπει να θεωρείται παράνομη.

Από την στιγμή που στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου τον Μάιο του 2010, ψηφιζόταν χωρίς την αναγκαία πλειοψηφία, το πρώτο μνημόνιο, μέχρι και σήμερα, κάθε “πρόοδος” του ελληνικού προγράμματος συνοδευόταν από μεγάλες αντιδράσεις του κόσμου. Αυτό πότε οδηγούσε στην άγρια καταστολή των λαϊκών αγώνων, όπως στην Μαρφίν ή τον Φλεβάρη του ’12 με τα κεράκια, και πότε σε αναδιπλώσεις τύπου Παπαδήμου ή των εκλογών του 2012.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν ένα μήνυμα προκύπτει κοιτώντας την Ιστορία προς τα πίσω, θα συνειδητοποιήσει κανείς, πως οι αντιδράσεις του κόσμου την κάθε φορά, έτυχαν εκμετάλλευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Γιώργος υπέγραφε με τρεις ανθρώπους να καίγονται και παρέδωσε με άγρια καταστολή στην πλατεία Συντάγματος στον Παπαδήμο. Ο τραπεζίτης συνέχισε το έργο του με την μισή Αθήνα να καίγεται, για να αποχωρήσει οδηγώντας στις εκλογές του Μάιου. Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να περάσει χειροπέδες στην ελεύθερη ενημέρωση και να εκπέμψει ξεκάθαρα μηνύματα σε εσωτερικό και εξωτερικό, οδηγεί σε ένα θλιβερό, με τεράστιες όμως προοπτικές, συμπέρασμα.

Όσο κι αν κάτι τέτοιο στεναχωρεί τον καθένα από εμάς που αγωνιζόμαστε και αντιδρούμε, ο καθένας από το μετερίζι του και με την στάση του, καμία κυβέρνηση στη χώρα δεν υπολόγιζε ποτέ τις κοινωνικές μας αντιδράσεις. Γι’ αυτό και όλοι πάντα διατείνονταν πως δεν ενδιαφέρονται για το πολιτικό κόστος.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, με την πιστή αρωγή των εργολάβων μιντιακών τους συμμάχων, έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν ακόμα και με αίμα τον κοινωνικό αυτοματισμό. Συνέπεια αυτού, αυτό που ουκ ολίγες φορές έχουμε διαπιστώσει και εμείς στον δικό μας περίγυρο. Η μία κοινωνική ομάδα που πλήττεται γυρνάει εύκολα την πλάτη στην επόμενη, και έτσι ο καιρός περνάει.

Αν οι χειροπέδες που πέρασε σήμερα η διοίκηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην ΕΡΤ προσφέρουν στον αγώνα για την ανατροπή της καταστροφικής τους πολιτικής, είναι το μήνυμα της ενότητας. Ποτέ ξανά στα τρεισήμισι τελευταία χρόνια δεν υπήρξε η ανάγκη ο δάσκαλος να πάρει αγκαλιά τον νοσηλευτή, ο δικηγόρος τον ανειδίκευτο εργάτη, ο μηχανικός τον ντελιβερά, ο φοιτητής τον συνταξιούχο, και όλοι μαζί να σταθούν απέναντι από αυτήν την κυβέρνηση.

Το ραντεβού είναι στο Ραδιομέγαρο. Το Ραδιομέγαρο βρίσκεται παντού. Στην Κρήτη και την Θεσσαλονίκη. Στη Λαμία και την Πάτρα. Στην Ξάνθη και τις Κυκλάδες. Στην Κόρινθο, τη Μαγνησία, την Κομοτηνή, τα Δωδεκάνησα. Σε κάθε σημείο της χώρα βρίσκεται κι ένα Ραδιομέγαρο, που μέσα από την καταστολή της ελεύθερης φωνής του, καθρεφτίζεται το κελί που περιμένει κάθε αγώνα για ελευθερία, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος και ανεξάρτητη ενημέρωση.

Οι χειροπέδες κρατούν γερά τις αλυσίδες, όμως το κλειδί είναι στο χέρι μας. Τώρα είναι η ώρα.

Single Post Navigation

One thought on “Να πετάξουμε τις χειροπέδες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: