Ρεμπελίσκος

Η μέρα που ξημέρωσε

Καλημέρα. Ξέρω, σε περιμένει μια ημέρα, την ξέρεις πως θα κυλήσει. Πάνω κάτω. Δουλειά, ίσως λίγο φαί το μεσημέρι, το απόγευμα κανένας καφές αν παίζουν φράγκα ή σε κάποιο φιλικό σπίτι ή κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση πάντα που δε δουλεύεις και το απόγευμα. Ή μπορεί να δουλεύεις μόνο το απόγευμα. Ναι, σε σένα απευθύνομαι, που έχεις κάτι να κάνεις. Καλημέρα. Η μέρα που ξημέρωσε, δεν είναι ακριβώς αυτή που περίμενες.

Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα χωρίς κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο. Είναι η μέρα που οι Έλληνες πολίτες δεν θα έχουν την τιμή να ενημερώνονται για το τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ξημέρωσε η μέρα που ο πρωθυπουργός αποφασίζει, με ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ, το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αποφασίζει κάτι, την ώρα μάλιστα που ο ένας κυβερνητικός του εταίρος φαίνεται να διαφωνεί μαζί του, και το διατάσσει. Και αυτό που διατάσσει, είναι να κλείσει η δημόσια ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης. Αυτής την οποία κατοχυρώνει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, και η απέχθειά τους γι’ αυτή φαίνεται και μόνο από το γεγονός πως σε χρεώνουν γι’ αυτό.

Η μέρα αυτή δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Είναι μία μέρα σαν αυτές που έχεις διαβάσει σε βιβλία Ιστορίας.  Είναι μια μέρα που θα γραφτεί και αυτή στην Ιστορία, αυτή που ζούμε τώρα. Γιατί σήμερα κάποιος αποφάσισε να διακόψει την ενημερωτική διασύνδεση όλης της χώρας. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που καταφέρνουν να μάθουν τι γίνεται στην υπόλοιπη επικράτεια μόνο μέσα από την ΕΡΤ. Την τηλεόραση, ή σε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις, από το ραδιόφωνο. Το ξέρεις, το έχεις ζήσει στην επαρχία ή σε κάποιο νησί.

Γιατί σήμερα, κάποιος αποφάσισε να κόψει την επικοινωνία της Ελλάδας, με τους Έλληνες της διασποράς. Αυτούς που σπουδάζουν, που δουλεύουν, ή που πήγαν εκεί, μόλις πρόσφατα. Σαν κάποιον γνωστό σου, φίλο ή συγγενή σου. Ή ακόμα και σαν και εσένα, αφού το σκέφτεσαι τελευταία…

Είναι η μέρα, που μία απόλυση, για τις οποίες καθημερινά ακούς, μαθαίνεις από γνωστούς, διαβάζεις ειδήσεις, στατιστικά, αυτοκτονίες, συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου. Και δεν είναι μία. Είναι πολλές. Ταυτόχρονα. Είναι 2.656 απολύσεις, και βλέπεις με ποιόν τρόπο γίνονται.

Όχι. Δεν βλέπεις 2.656 απολύσεις. Βλέπεις πολύ περισσότερες. Βλέπεις ενάμιση εκατομμύριο ανέργους. Τη στιγμή που έπεσε το μαύρο στην οθόνη σου, είδες τη σκοτοδίνη της απόγνωσης τους. Την ξέρεις τη σκοτοδίνη της, μπορεί να την έχεις βιώσει. Κι αν δεν την ξέρεις, καλύτερα για σένα. Τα αποτελέσματα της διαβάζεις στις εφημερίδες.

Σήμερα, είναι ημέρα που η Δημοκρατία μας, δέχεται μία ευθεία επίθεση. Δεν είναι η πρώτη. Είναι σίγουρα η πρώτη σε live μετάδοση. Την ώρα που θα γίνεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κρατική τηλεόραση δεν θα προβάλλει ειδήσεις. Και οι ειδήσεις που θα βλέπεις θα είναι από τα κανάλια των ιδιωτών.

Ελπίζω να συνεχίσεις ευχάριστα και εποικοδομητικά την ημέρα σου. Καλημέρα.

Υ.Γ.: Δεν απευθύνθηκα σε σένα που είσαι άνεργος, γιατί ξέρεις πολύ καλύτερα τι ξημέρωσε.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: