Ρεμπελίσκος

Χέρι-χέρι Κουβέλης και Βενιζέλος (το χορό του Ζαλόγγου)

xeri xeriΑσθμαίνοντας τρέχουν ο Βαγγέλης και ο Φώτης, ο ένας προς το μέρος του άλλου, έτοιμοι να πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Από αυτό το ναυάγιο, ή θα σωθούν μαζί, ή θα πάνε μια για πάντα στον πάτο. (όσο κι αν λείπει χρόνια από το βαρέλι)

Δεν κατάφεραν, λέει, να τα βρουν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με το Σαμαρά, και πολύ εκνευρίστηκαν. Ποιος είδε τον Φώτη Κουβέλη, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, και δεν τον φοβήθηκε!

Ο Φώτης, με ασυνήθιστα οξύ τόνο, δήλωσε πως θα είναι απαράδεκτη η όποια καθυστέρηση. Και δεν πρέπει να συμβεί αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση. Ούτε η απαράδεκτη σκοπιμότητα της ΚΕΝΕ έπρεπε να συμβεί. Αυτή ειδικά τον τάραξε πολύ.

Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, διαφώνησε με την απόφαση της επιτροπής, και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο έτσι κι αλλιώς. Έκανε και πλακίτσα στον Σαμαρά, αφού τον κάλεσε να μην το ψηφίσει άμα θέλει, και να κάνει παρέα με τη Χρυσή Αυγή. Πάντως, για να παίζει τόσο σκληρά με την συνοχή της κυβέρνησης, μια χαρά ήρεμος φάνηκε.

Ζητάει να κατατεθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να ξέρει πως θα περάσει στα σίγουρα. Ρισκάρει την εικόνα της κυβέρνησης. Ρισκάρει τη στήριξη στον υπουργό του (που τον Νοέμβριο δυσκολευόταν να υπογράψει τα μέτρα). Αλλά και ο Βενιζέλος ρισκάρει. Για την ακρίβεια τζογάρει άγρια.

Ας υποθέσουμε πως ο Σαμαράς δεν υποχωρεί, και δεν κατατίθεται το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, και τους αφήνει να το καταθέσουν μόνοι, τότε είτε το παρόν νομοσχέδιο, είτε αυτό του ΠΑΣΟΚ από πέρυσι, θα κατατεθεί προς ψήφιση. Τότε θα μετρηθεί πόσα απίδια παίρνει ο σάκος.

Οι δύο, θα πάνε στη βουλή, έναν νόμο που δεν θα έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό, επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν τον αφήνει να τον καταθέσει. Θα απευθυνθούν στα υπόλοιπα κόμματα της βουλής, πιστεύοντας πως το… αντιρατσιστικό του πράγματος θα είναι ένας καλός επικοινωνιακός λόγος να παιδεύσουν τον οποιονδήποτε. Κι αφού η… ακροδεξιάζουσα Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή δεν το ψηφίζουν, πως είναι δυνατόν να μην πουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί τους το ΌΧΙ στον ρατσισμό;;

Έτσι θα ζητήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να αποδείξουν εμπράκτως την αντιρατσιστική τους ευαισθησία, και από τον Καμμένο να δείξει πως δεν βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους δύο καταψηφίζοντες. Εκεί, όταν θα βρεθούν οι δυό τους εναντίον όλων, σκοπεύει να του προτείνει ο Βενιζέλος να συγκατοικήσουν. Στο σπίτι της ΔΗΜΑΡ όμως, γιατί του ΠΑΣΟΚ του κάνανε έξωση.

Κοινούς στόχους δεν έχουν. Έχουν …περίπου κοινούς. Ο Κουβέλης θέλει το κόμμα του, κι ο Βενιζέλος το κόμμα του Κουβέλη.

Ο Φώτης θεωρεί πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει κάποιους πόντους, γιατί έχουν πέσει τελευταία τα ποσοστά του στους δείκτες του πιο συμπαθητικού μεταξύ των αρχηγών, και πολύ στενοχωρήθηκε. Μαζί του και ο Ψαριανός, που ξύρισε τα μούσια του από την στεναχώρια.

Ο Βαγγέλης από την άλλη, παλεύει να καταφέρει να βάλει τη ΔΗΜΑΡ στην τσέπη του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ βέβαια το σκέφτεται, γιατί ότι μπαίνει στην τσέπη του ΠΑΣΟΚ δεν ξαναβγαίνει. Κι έτσι παλεύει ο Βαγγέλης με το ψηστήρι, μήπως και καταφέρει να κερδίσει κάτι από όλη αυτή τη φασαρία, και μπει το ΠΑΣΟΚ στη βουλή.

Αυτό που δεν έχει σκεφτεί ο Βενιζέλος (γιατί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ… ήσυχος άνθρωπος είναι, ξεσηκώθηκε) είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντισταθεί μια χαρά, αφού υποσχεθεί να φέρει νέο νομοσχέδιο μόλις γίνει κυβέρνηση, και πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν και τρελές ευαισθησίες με τέτοιου είδους θέματα. Για το ΚΚΕ ούτε λόγος.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγάζει στον τάκο το ΚΚΕ και μόνο επειδή τα βάζει με το κεφάλαιο, κι αυτό  το ξέρουν καλά και στην Κουμουνδούρου. Το ξέρουν τόσο καλά, που μέχρι σήμερα έχουν ξεχάσει να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Κάποια στιγμή θα το κάνουν όμως.

Στην περίπτωση που τελικά, οι δύο υπεύθυνοι εταίροι, υποκύψουν στις… πιέσεις και τις αιτιάσεις περί της ωριμότητάς τους αλλά και της συνοχής της κυβέρνησης, και κάνουν πίσω χωρίς να καταθέσουν το νομοσχέδιο, φυσικά με αντάλλαγμα… μια νέα συμφωνία για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης κι έναν ανασχηματισμό… ευρύ, τότε είναι που και οι δύο μαζί, όχι να μπουν στη βουλή, αλλά ούτε να περάσουν απ’ έξω δεν θα μπορούν. (καλά, ούτε τώρα μπορούν)

Σε κάθε περίπτωση, ο Βενιζέλος είναι που προσπαθεί να αποκομίσει όφελος από μία ιστορία, που σε κάθε περίπτωση τον βγάζει χαμένο. Αν θα πάρει και τη ΔΗΜΑΡ πέφτοντας, ή θα προλάβει να ανοίξει το αλεξίπτωτο ο Κουβέλης, και να κρατηθεί λίγο ακόμα, θα το αποφασίσει… ο ΣΥΡΙΖΑ! Που φταίει για όλα…

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, δεν αντέχει άλλο. Φτερνίζονται στον πρώτο, και πέφτουν οι γλάστρες στον τρίτο. Η κυβέρνηση όμως δεν θα πέσει επειδή ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα καταθέσουν νομοσχέδιο. Ούτε θα πέσει επειδή κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα δείξουν κάποια… δημοκρατικά αντανακλαστικά, και δεν θα δεχτούν να συνταχθούν με τη Χρυσή Αυγή.

Η κυβέρνηση, με το ένα ή το άλλο σήριαλ που προβάλει κάθε βράδυ στις ειδήσεις των 8, επιχειρεί, και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, να κερδίζει χρόνο. Αυτό το χρόνο, που όσοι ονειρευόμαστε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ζωή, εργασία, αξιοπρέπεια, πρόσβαση στα βασικά αγαθά, δικαίωμα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ελευθερία του λόγου, και όλα όσα μπορούν να κάνουν τη ζωή ανθρώπινη, θα τον σταματήσουμε την επόμενη στιγμή από τη στιγμή που θα το αποφασίσουμε. Άμα το αποφασίσουμε.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: